BRANŞLAR
WELLNESS
Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Ana Statüsü gereği ‘’Spor, sağlık, halkı bilinçlendirme ve hobi amaçlı Herkes İçin Spor Animatörü, Herkes İçin Spor Lideri, Wellness, Yoga ve rekreatif ve spor-sağlık amacı güden branşlarda antrenörler yetiştirmek için eğitim programları düzenlemek, Sağlıklı Yaşam, Wellness, Yoga, Herkes İçin Spor amaçlı özel spor tesislerinin standartlarını belirlemek ve tesislerin denetim, gözetim ve tescil işlemlerini yürütmek’’ Federasyonumuzun görevleri arasında yer almaktadır.
WELLNESS KAVRAMI VE KURS BAŞVURU İŞLEMLERİ KONUSUNDA SIKÇA SORULAN SORULAR
Wellness Eğitmenliği hakkında bilgi edinmek ve kurs başvuru işlemlerinizi sağlıklı bir şekilde sonuçlandırabilmeniz için Web sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda paylaşmış olduğumuz duyuruları adım adım takip etmeniz rica olunur.
1-Wellness kavramı ne anlama gelmektedir?
Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) tanımına göre Wellness; sadece hasta veya güçsüz olmamak değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halini ifade etmektedir. Kavram Türkçeye, esenlik, sıhhat veya iyi olma hali olarak çevrilmektedir. Başka bir tanıma göre Wellness, kişinin tatmin edici bir yaşam tarzı için farkındalık sahibi olması ve seçim yapmasını gerektiren bilinçli bir süreç (Johnson, 1986; Swarbrick, 1997) veya yaşam kalitesini artırmaya yönelik davranış unsurları yaratma ve uyarlama süreci (Johnson, 1986) olarak tanımlanabilir. Wellness, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, bilinçli ve istekli olarak alınan kararları ve bu kararların uygulanma sürecini kapsamaktadır. David Viscott, wellness terimini görüşünün en genel halini “olmak istediğin kişi için kendinle ilgili bir şeyler yapmaya başlamak” şeklinde ifade etmiştir. Detaylı bilgi için (https://his.gov.tr/wellness-nedir)
2-Wellness’ın boyutları nelerdir?
Wellness’ın alt boyutları, birçok kaynakta farklı şekilde ele alınmakla birlikte genel olarak8 alt boyutta incelenmektedir. Detaylı bilgi için (https://his.gov.tr/wellness-nedir)
1-Fiziksel Boyut
2-Duygusal Boyut
3-Entelektüel Boyut
4-Sosyal Boyut
5-Mesleki Boyut
6-Çevresel Boyut
7-Ruhsal Boyut
8-Finansal Boyut
3-Wellness Eğitmenliği nedir?
Wellness eğitmenliği, “insanları daha iyi bir yaşam ile ilgili hedeflerine ulaşmaları için onlara yardım eden ve cesaretlendiren; birey ya da gruplarla çalışan; eğitimleri ve geçmişleri çeşitlilik gösteren kişilerdir” şeklinde tanımlamaktadır (Swarbrick, Murphy, Zechner, Spagnolo ve Gill, 2011; Roy, Lisowski ve Roberts, 2014). Wellness eğitmenliği, antrenörlük psikolojisi ve çeşitli akademik çalışmalardan ortaya çıkan 15’ten fazla teorinin birleşimidir. Bu teorilerden bazıları, takdir edici sorgulama, motivasyonel görüşme ve transteorik modeldir.
4-Wellness Eğitmeni tanımlaması kimler için kullanılır?
Wellness eğitmeni insanların davranışlarını değiştirme sürecinde onlara kolaylık sağlayan kişidir. Örneğin, bir üye stresinin azalması için veya genel sağlığı ile ilgili bir konuda wellness eğitmenine ihtiyaç duyar. İlk sıralarda genel sağlıkla ilgili hedefler veya bir wellness vizyonu geliştirilebilir. Daha sonradan ise motivasyonel görüşme teknikleri uygulanabilir. Bu çalışmalar, tabiki şartlara bağlı olarak, yüz yüze, telefonla veya diğer teknolojiler yardımıyla gerçekleştirilebilir (Pettitt, 2013). Wellness eğitmenleri, eğitmenlik teori ve yöntemlerini kullanarak sağlık ve sağlıklı yaşamla ilgili alanlarda uzman kişilerdir. Wellness eğitmenleri belirli sağlık hedefleri olan üyeler ve sağlıkla ilgili kişisel veya mesleki hedefleri olan kişilerle çalışırlar.
5-Wellness Eğitmeni nerelerde çalışabilmektedir?
Eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan ve Wellness Eğitmeni olarak belge sahibi olmaya hak kazanan en az 1. Kademe eğitmenlik/antrenörlük belgesine sahip kişiler, Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesislerinde eğitmen/antrenör olarak görev alabilmektedir. Bunun yanında en az 2. Kademe Temel Eğitmenlik belgesine sahip eğitmen/antrenör, Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği kapsamında spor salonu/tesisi açabilmektedir.
6-Eğitmenlik eğitimi aşamaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni düzenlemeyle birlikte Temel Eğitim ve Uygulamalı Eğitim olmak üzere iki aşamadan oluşan kurs programı düzenlenmektedir. Temel Eğitim aşaması Anadolu Üniversitesi tarafından uzaktan eğitim şeklinde, uygulamalı eğitim ise branşın bağlı olduğu Federasyon Başkanlığınca düzenlenmektedir(Wellness ve Yoga branşlarında uygulama eğitimleri Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanlığı tarafından düzenlemektedir).
7-Bir yılda kaç defa Temel Eğitim programı düzenlenmektedir?
Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce 1 yıl içerisinde 3’er aylık periyotlar halinde Temel Eğitim programı düzenlenmektedir.
8-Temel Eğitim başvurularının açıldığını nereden öğrenebilirim?
Temel Eğitime ilişkin duyurular ve tarihleri Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ilgili dönemden önce resmi internet sitesi üzerinden ilan edilmektedir. Ayrıca Federasyonumuz resmi internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden ilan edilen duyuru paylaşımları yapılmaktadır. Bahsedilen resmi web sayfaları sosyal medya hesapları takip edilerek bilgi edinilebilmektedir.
9-Temel Eğitim programına nasıl başvuruda bulunabilirim?
Herhangi bir muafiyetiniz yoksa e-Devlet kapısı/Gençlik ve Spor Bakanlığı/Spor Bilgi Sistemi/Spor Elemanı/Temel Eğitim başvuru sekmesi üzerinden Temel Eğitime başvurabilirsiniz. Uygulama Eğitimine başvurmak için ise Federasyonumuzun duyurularını takip ederek e-Devlet kapısı/Gençlik ve Spor Bakanlığı/Spor Bilgi Sistemi/Spor Elemanı/Kurs başvuru sekmesi üzerinden Temel Eğitime başvurabilirsiniz.
10-Temel Eğitime müracaat/başvuru süresi kaç gündür?
E-Devlet kapısı/Gençlik ve Spor Bakanlığı/Spor Bilgi Sistemi/Spor Elemanı/Temel Eğitim başvuru sekmesi üzerinden başvuru süresi yaklaşık 10 gündür.
11-Temel Eğitim programı ne kadar sürede tamamlanır?
Temel eğitim ve sınav süreci 90 gündür. Bu süre 10 gün başvuru, 2 ay 10 gün eğitim, 10 gün sınav ve değerlendirme süreci olarak belirlenmiştir.
12-Temel Eğitim sınav sonuçları nasıl ilan edilir?
Anadolu üniversitesi ve tarafında Gençlik ve Spor Bakanlığın ilgili birimine bildirilen sınav sonuçları Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilişim Sisteminden(spor bilgi sistemi) ilan edilir?
13-Temel Eğitim sınavları her ilde yapılacak mıdır?
Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Anadolu Üniversite arasında imzalanan protokol kapsamında, adayların başvuru sayılarına bakılarak sınavların 81 il merkezi ya da 81 il merkezindeki AÖF bürolarında yapılması planlanmıştır.
14-Temel Eğitim için başvurdum, başvurumun kabul edilip-edilmediğini nereden öğrenebilirim?
Başvuru süresi bitiminden sonra Anadolu Üniversitesi tarafından, başvuruda vermiş olduğunuz mail adresine bilgi gönderilmektedir.
15-Temel Eğitim sınavına katıldım ancak bir modülden bütünlemeye kaldım. O modül için kaç defa bütünleme hakkım bulunmaktadır?
Adaylar temel eğitim sınavında başarısız oldukları modüllerden, ilk kayıt tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yapılacak sınavlara tekrar girebilir. Bu süre içerisinde halen başarısız olan adayların temel eğitim ile ilişiği kesilir. Bütünlemeler için 3’er aylık periyotlarda açılacak Temel Eğitim süreci takip edilmelidir(Her Temel Eğitim süreci içerisinde bütünleme duyuruları ayrıca ilan edilmektedir)
16-Temel Eğitim sınavından bütünlemeye kalmış olduğum modül için itiraz edebilir miyim?
Sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından beş iş günü içerisinde duyuruda belirtilen usulde itiraz edilebilir. Yapılan itirazlar on beş iş günü içerisinde incelenerek karara bağlanmaktadır.
17-Spor Yöneticiliği Mezunuyum Mezuniyetimle Alakalı Olarak Kaç Adet Antrenörlük Belgesi Alabilirim?
Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarının Antrenörlük bölümü haricindeki diğer bölüm mezunları en az iki dönem görmüş olduğu bir spor branşından 2. Kademe Temel Eğitmenlik uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olunması halinde 2. Kademe Temel Eğitmenlik belgesi alma hakkı bulunmakta olup, bunun yanı sıra en az bir dönem görmüş olduğu bir spor dalından 1. Kademe Yardımcı Eğitmenlik Belgesi alma hakkı bulunmaktadır.
18-Ortaokul milli sporcuyum Eğitmenlik Eğitimi programına katılabilir miyim?
Eğitmenlik Eğitimi programına katılabilmeniz için lise ve dengi okul mezunu olmanız gerekmektedir.
19-Üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Antrenörlük bölümü mezunları, mezun olduktan sonra kaç yıl süreyle Temel Eğitimden muaf tutulabilir?
Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokulların Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon mezunları mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca 2. Kademe ve 3. Kademe Temel Eğitim ve sınavlarından muaf tutulmaktadır.
Ayrıca üniversitelerin spor eğitimi veren okullarından mezun olanlar 1. Kademe Temel Eğitim ve sınavlarından süre sınırı olmaksızın muafiyet hakkı bulunmaktadır.
20-Üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon mezunları, mezun olduktan sonra kaç yıl süreyle Temel Eğitimden muaf tutulabilir?
Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokulların Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon mezunları mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca 2. Kademe Temel Eğitim ve sınavlarından muaf tutulmaktadır.
Ayrıca üniversitelerin spor eğitimi veren okullarından mezun olanlar 1. Kademe Temel Eğitim ve sınavlarından süre sınırı olmaksızın muafiyet hakkı bulunmaktadır.
21-Antrenörlük bölümü mezunuyum, uzmanlık spor dalı haricinde başka bir branşta Antrenörlük/Eğitmenlik belgesi alabilir miyim?
Üniversitelerin spor bilimleri alanında eğitim veren fakülte ve yüksekokulların Antrenörlük eğitimi bölümü/programı mezunları uzmanlık/ihtisas spor branşı için 3. Kademe kıdemli antrenör uygulama eğitimi ve sınavına katılıp başarılı olması halinde 3. Kademe kıdemli Antrenörlük/Eğitmenlik belgesi alma hakkı bulunmakta olup, bunun yanı sıra en az bir dönem görmüş olduğu bir spor dalından 1. Kademe yardımcı antrenörlük/eğitmenlik belgesi alma hakkı bulunmaktadır.
22-Antrenörlük bölümü mezunuyum, uzmanlık spor dalım için uygulama eğitimi sınavına katılmadan 2. Kademe Temel Antrenörlük/Eğitmenlik belgesi alabilir miyim?
Uzmanlık/ihtisas spor branşı için 3. Kademe kıdemli antrenör uygulama eğitimi ve sınavına katılıp başarılı olmanız halinde 3. Kademe kıdemli Eğitmenlik/antrenörlük belgesi düzenlenmektedir.
23-Uygulama eğitimi ve sınavına girecek Eğitmen/Antrenör için sınavlar hangi illerde açılacaktır?
Uygulama eğitimleri, gelen talepler doğrultusunda Federasyonumuzca tüm iller için planlanmaktadır.
24-Antrenörlük bölümü mezunuyum uzmanlık spor dalım için uygulama eğitimi ve sınavına katıldım. Ancak bütünlemeye kaldım. Kaç yıl boyunca yeniden o kademe ve branş için uygulama eğitimi ve sınavına katılabilirim?
Uygulama eğitimi ve sınavından bütünlemeye kalınan ders için yıl şartına bağlı kalmaksızın başarılı olana kadar, eğitim ve sınava katılma hakkı bulunmaktadır.
25-Şuan spor bilimleri alanında(Antrenörlük, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon) okuyorum. Lise mezunu olarak başvuru yaptım. Muafiyet hakkım var mıdır?
Temel Eğitim ve sınavından muaf olabilmeniz için mezun olmanız gerekmektedir. İlgili bölümlerden muaf olunduğu takdirde 4 yıl boyunca temel eğitimi ve sınavından muafiyet hakkı bulunmaktadır.
26-Temel Eğitim modülü için başvuruda bulundum. Kaynak kitapları nereden temin edebilirim?
Kaynak kitaplarınızı sınava gireceğiniz Açık öğretim bürolarından temin edebilirsiniz.
27-Açıköğretim Fakültesi Spor Yönetimi önlisans programı okuyorum ya da mezunuyum temel eğitim ve sınavından muaf olabilir miyim?
Üniversitelerin spor bilimleri alanı lisan eğitimi mezunları ve temel eğitim sertifikasına sahip kişiler kademeler itibariyle temel eğitim ve sınavından muaf olmaktadır.
28-Kademeler itibariyle (1,2,3,….) Temel eğitim başvuruları aynı mıdır?
Temel Eğitim ve sınavı tüm kademeler için aynı şekilde uygulanmaktadır.
29-Geçmiş yıllarda farklı branşlarda antrenörlük belgem var. Temel eğitim ve sınavından muaf olabilir miyim?
Üniversitelerin spor alanında lisans eğitimi alan mezunlar haricinde temel eğitim ve sınavından muafiyet hakkı bulunmamaktadır. Temel eğitim sertifikasının geçerlilik süresi 4 yıl olup, temel eğitim sertifikası sahibi iseniz temel eğitim sertifikanızın geçerlilik süresi boyunca aynı ve alt kademelerdeki uygulama eğitimine katılabilirsiniz.
30-Wellness branşında kaç kademe eğitmenlik eğitimi düzenlenmektedir?
Wellness branşında 3 Kademe Eğitmenlik eğitimi düzenlenmektedir.
Yardımcı Eğitmenlik Eğitimi(1. Kademe)
Temel Eğitmenlik Eğitimi(2. Kademe)
Kıdemli Eğitmenlik Eğitimi(3. Kademe)
31-Kademler arası geçişlerde gelişim semineri şartı var mıdır?
Yardımcı Eğitmenlik/Antrenörlük belgesine sahip kişiler, belge düzenlenme tarihinden itibaren 1 yıl süreyi tamamlayıp aynı süre içerisinde ya da daha sonra 1 gelişim semineri almaları halinde 2. Kademe Temel Eğitmenliğe başvuru hakkı bulunmaktadır.
Temel Eğitmenlik/Antrenörlük belgesine sahip kişiler, belge düzenlenme tarihinden itibaren 2 yıl süreyi tamamlayıp aynı süre içerisinde ya da daha sonra 2 gelişim semineri almaları halinde 3. Kademe Kıdemli Eğitmenliğe başvuru hakkı bulunmaktadır.
En Çok Okunanlar
-
1.
WELLNESS NEDİR?
165,577 Görüntülenme -
2.
WELLNESS
157,125 Görüntülenme -
3.
YOGA
103,734 Görüntülenme -
4.
BEBEK CİMNASTİĞİ
101,575 Görüntülenme -
5.
E DEVLET ÜZERİNDEN KURS BAŞVURU NASIL YAPILIR
78,163 Görüntülenme