KURUMSAL
HERKES İÇİN SPOR
“Herkes İçin Spor” kavramı Avrupa Konseyi Spor Gelişim Komitesi tarafından sosyal durum, sınıf,
“Herkes İçin Spor” kavramı Avrupa Konseyi Spor Gelişim Komitesi tarafından sosyal durum, sınıf, ırk, özür ve engelliliklerine bağlı olmaksızın spor yapmayı arzu eden herkesin serbest zamanlarını spor ile değerlendirmesi ve katılımının mümkün kılınması şeklinde tanımlanmıştır.
Bu tanım incelendiğinde, bir toplumda bulunan herkesin bu haktan faydalanması gerektiği; dolayısıyla şu veya bu şekilde ihmal edilmiş toplum gruplarında da sporun yayılmasının ilke edinildiği anlaşılmış olacaktır. Örneğin, tutuklu ve suçlular her ne kadar belli bir süre için hürriyetlerinden mahrum olsalar da eğitim, kültür ve spor haklarını muhafaza etmektedirler. Zira spor hakkı; eğitim, sağlık ve güvenlik hakları ile tanımlanan sosyal hak ve özgürlükler arasındadır. Ayrıca HİS, sporun demokratikleşmesi ve mümkün olan en fazla sayıda insana bu hakkı sağlama idealine dayanır.
HİS, eğlence ve sağlığı kendi bünyesi içinde aynı zamanda gerçekleştirmeyi amaç edinmiştir. Spor kavramının Fransızca’da neşe anlamına gelen “de sport” kelimesinden türediği unutulmamalıdır. Neşe, eğlence ve oyunlar; kendisini geliştirmek gibi bir amacı olan sporcuyu motive eden asıl faktörlerdir. Bir başka gerçek de, HİS faaliyetlerinin fazla yorucu olmayan bir çaba, rahatlama ve eğlenme ilkesi doğrultusunda uygulandığı zaman en olumlu sonucun alınacağıdır.
Spor yapanların daha sağlıklı oldukları olgusundan yola çıkarsak, sporun yaygınlaştırılması yoluyla bir yandan genel nüfus içindeki sağlıklı insan sayısının artması, öte yandan da genel toplum sağlığı ile ilgili standartların yükselmesi sağlanacaktır. Toplumdaki yetenekli sporcuların bulunup çıkarılması, sporun yaygınlaşmasının bir diğer sonucudur. Böylece, HİS’in amaçları arasında yer alan daha çok elit sporcunun ortaya çıkartılması hedefine de katkı yapılması mümkün olacaktır.
Spor herkes içindir; yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun insanların eğlenmesi, kaynaşması, kendilerini iyi hissetmesi için iyi bir yoldur. Düzenli spor faaliyeti ister üst seviyede yarışarak ister parkta yürüyerek yapılsın, birey ve toplumu bir araya getirme, daha iyi bir yaşam kalitesi oluşturma ve sağlığı geliştirme açısından çok yararlıdır. HİS, serbest zaman faaliyetlerini herkesin faydalanacağı, hoşlanacağı, eğleneceği ve sağlığın koruyacağı derecede kolaylaştırmayı hedefleyen uluslararası bir programdır.
1927’de Frederiko Gaelzer, Brezilya’nın güneyinde, Porto; Alegre kentinde halka açık bir dekorasyon merkezi kurdu. Fiziksel eğitim ve spor alanında bir öncü olan Gaelzer, sokaklarda ve meydanlarda oyunlar, kültür ve spor şenlikleri düzenliyordu. O zamana kadar ise bu tür faaliyetler, okul ve kulüp gibi kapalı yerlerde yapılmaktaydı. Aslında bu gelişmeye yol açan Brezilya kentlerinin boş arsalarında bir süreden beri oynanan futbol maçlarıdır. Gaelzer’in getirdiği yenilik fiziksel faaliyetleri kural ve normlara bağlamak ve yarışmadan çok katılıma önem vermektedir. 1923 yılında Sao Paolo’da ilk kez bir büyük kent merkezinde yapılan koşu bugün de sürmektedir ve uluslararası boyut kazanmış durumdadır.
19’uncu yüzyılda popüler jimnastik, İskandinavya ve Almanya’ da hükümetler tarafından büyük destek görmüştür. 1920’li yıllarda Alman halkı Weimar Hükümeti tarafından spor yapmaya teşvik edilmiştir. 1931’de Sovyetler Birliği, “Çalışma ve Savunmaya Hazır Olma” adı altında fiziksel eğitimi amaçlayan bir programı uygulamaya koydu. Endonezya’da rekreasyona dayanan kitle sporu, folkloru da içeren ve birkaç kuşak geriye giden bir kültür geleneğine dayanmaktadır.
“Herkes İçin Spor” ifadesinin ilk defa 1966 yılında Avrupa Konseyi tarafından gündeme getirildiğini görüyoruz. Yüzyıllardır spor, ciddi zamanlar dışında kalan boş vakitlerin değerlendirilmesinin amacı olarak görülüyordu. Ancak, 20’inci yüzyılın başından itibaren uzmanlar tarafından daha ciddi bir aktivite olarak görülmeye başlanmıştır. Avrupa Konseyi bu kelimenin anlamını genişletmeye çalıştı; onu kendi evrensel karakterinin bir parçası olarak gördü. 1975’ten itibaren UNESCO’da spor konusunda aktif bir rol oynamaya başladı. Nitekim 1980’de “Bütün Dünya İçin Spor Programı” (Sport for all programmes Throughout the world) adlı bir rapor hazırlanmıştır. Bu sporun amacı, spora olan ilgiyi artırarak bireylerin yaşam düzeyleri ve sosyal faaliyetlerinin kalitesini yükseltmek onları suç işlemek gibi olumsuz eylemlerden uzaklaştırmaktır.
İsveç’te 1974-1975 yıllarında başlayan “tatil boyunca spor” (Ttrim Durink The Holidays) kampanyasını 1976’da İspanya’nın aileye yönelik ve Belçika’nın özellikle 50 yaşın üstündekileri hedef alan etkinlikleri izledi. Batı Almanya’da “Trim Dich” adlı dizi faaliyetler başlatıldı. Bu verilere dayanarak, “Herkes İçin Spor” hareketinin sadece bugüne özgü bir olay olmayıp geçmişten devralındığını, ancak sistemli bir hale getirilişinin oldukça yeni olduğunu söyleyebiliriz.
Her bireyin spor yapma hakkı vardır; spor, sosyo-kültürel gelişimde önemli bir unsurdur. Günümüzde rekreasyonel anlamda spor anlayışı giderek artmaktadır. Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu 3 Nisan 1982 tarihinde Strazburg’da kurulmuştur.
Avrupa Konseyi’nin 24 Şubat 1983 tarihli toplantısında, yönetim kurulunu oluşturmuştur. Çalışma ofisleri de aynı şehirde yer almaktadır. Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu’nda kullanılan resmi dil İngilizce, Fransızca ve 1985 yılından beri Arapçadır. 1987 yılında Bilbao’da toplanan genel kurul federasyonun yapısal durumunu belirlemiştir.
Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu; bireyleri, özel ve kamu kuruluşlarını aktivite bağlamında bir araya getirir. Federasyon bünyesinde aktif üye olabilmek için gerekli aidatların yatırılması ön şartı vardır. İlk genel kurul 20 Ocak 1987 tarihinde Bilbao’da gerçekleştirilmiştir. 7. genel kurul 23-26 Mayıs 2008 tarihinde Blankenberg’de yapılmıştır.
Organları ve Oluşum Şekilleri:
Başkan: Başkanın görevleri, federasyon tüzüğü doğrultusunda kurulları toplamak ve bu kurullara başkanlık etmek; alınan kararların uygulanmasını denetlemek; üye federasyonların, kıtasal konfederasyonların, ulusal ve uluslararası federasyonların yükümlülüklerini yerine getirmelerini denetlemek; hukuksal davalarda federasyonu temsil etmek, federasyon adına gerektiğinde hareket etmek.
Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu’nun Kurulları;
· Genel Kurul
· Yönetim Kurulu
· İcra Kurulu
En Çok Okunanlar
-
1.
WELLNESS NEDİR?
155,716 Görüntülenme -
2.
WELLNESS
150,352 Görüntülenme -
3.
YOGA
99,823 Görüntülenme -
4.
BEBEK CİMNASTİĞİ
98,089 Görüntülenme -
5.
E DEVLET ÜZERİNDEN KURS BAŞVURU NASIL YAPILIR
72,795 Görüntülenme