HİS BLOG
DİK DURUŞ İÇİN EGZERSİZ ÖNERİLERİ
Özellikle masa başında uzun çalışma saatleri geçiren birçok insan genellikle yanlış pozisyonda oturmaktadır. Halk arasında kamburluk olarak bilinen tıpta ise kifoz olarak adlandırılan duruş bozukluğu birçok insanın yaşadığı genel bir problemdir. Kamburluk, omurganın öne doğru eğilmesiyle oluşur. Dik ve doğru bir duruşa sahip olmak için isterseniz evde isterseniz çalışma alanınızda basit egzersizler yapabilirsiniz. Bu egzersizler, sırt ve omuz kaslarınızı güçlendirecek, dik duruşa sahip olmanızda yardımcı olacaktır.
Öneri: Egzersizlere HisApp uygulamamızdan ulaşabilirsiniz.
Kol esnetme hareketi ile başlayabilirsiniz
Masa başında gün boyunca oturduğumuz zaman üst ve alt karın kaslarında belirli oranda kasılmalar meydana gelir. Bu durum kürek kemiğinizi baskılar ve vücudunuzda kambur bir duruşa neden olur. Kol esnetme hareketi bu durumun etkilerini azaltabilir.
Bu egzersizi gerçekleştirmek için ayakta ve dik bir şekilde durmalısınız. Dirseğinizi başınızın arkasına gelecek şekilde sırtınıza doğru uzatmayı deneyin. Diğer kolunuzu ise yana doğru açın ve dirseğinizin üzerine koyun. Kolunuzu kendinizi zorlamayacak şekilde esnetin. Kol egzersizinizi iki kolunuza da her gün uygulayabilirsiniz.
Köprü egzersizi ile sırt, kalça ve karın bölgelerinizi çalıştırabilirsiniz
Dik duruşa katma değeri olan ve aynı zamanda kamburluğu önleyen köprü egzersiziyle aynı zamanda omurga ve bel kısımlarınızı güçlendirebilirsiniz. Duruş bozukluğu gibi durumlarda, sırt, karın ve kalça bölgelerinizde bir denge yaratılmalıdır.
Bu egzersizi yapabilmeniz için ilk etapta dizlerinizi bükerek sırt üstü uzanın. Kollarınızı vücudunuzun yanlarına doğru uzatın. Daha sonra bacaklarınızdan güç alarak belinizi yukarı doğru kaldırın. Bu sırada doğru nefes alımı ile karnınızı sıkılaştırabilirsiniz.
W&Y egzersizi ile üst sırtınızı, kürek kemiklerinizi ve omuzlarınızı güçlendirebilirsiniz
Oldukça etkili bir egzersiz olan W&Y egzersizi ismini vücut duruş şekillerinden almıştır. Egzersiz, W pozisyonda başlar ve Y pozisyonunda tamamlanır.
Egzersizi gerçekleştirebilmek için öncelikle ayakta dik bir pozisyon alın. Kollarınızı da dirsek kısmında bükün ve omuzlarınızın yanına doğru çekin. Göğsünüzü de ileri doğru iterek düz bir konuma getirin. Daha sonra W pozisyonundan çıkarak, vücudunuzu Y olarak şekilde ayarlayın ve göğsünüzü ileriye, kollarınızı da yukarı doğru kaldırın. Daha sonra ilk başladığınız W pozisyonuna dönün.
Bu egzersizi her gün 3 set halinde 6 kez tekrarlayabilirsiniz.
Yoga sırt destek egzersizi ile düzenli olarak belinizi destekleyin
Duruş bozukluğunuzu önleyebileceğiniz diğer egzersiz ise yoga sırt destek egzersizidir. Bu egzersizi gerçekleştirmek için ilk etapta egzersiz matınıza oturun ve bacaklarınızı dizlerinizi bükmeden ileriye doğru uzatın. Ardından ellerinizi kalçalarınıza belinizi desteklemek amaçlı yerleştirin. Sırtınızı dik tutun ve belinizi yukarı doğru desteklemeye devam edin. Bacaklarınızı bükmemeye çalışın. İlk başta zorlanabileceğiniz bu egzersizde, birkaç tekrardan sonra zorlanmanız ortadan kalkacaktır. Sırt egzersizlerinizi her gün gerçekleştirebilirsiniz.
Dinlenirken de egzersiz yapabilirsiniz
Dinlenme ve beli rahatlanma hareketi olarak adlandırabileceğimiz bu egzersiz, belinizi ve sırtınızı oldukça rahatlatacak bir egzersizdir. Bu egzersiz aynı zamanda sırt ağrılarınızı azaltabileceğiniz bir pilates egzersizidir. Dik durmak için yapmanız gereken bu egzersizde ilk olarak dizlerinizi bükün ve bacaklarınızın üzerine oturun. Alnınızın ya da başınızın matın üzerine koyun. Kollarınızı da omuzlardan itibaren rahat durmasını sağlayarak, ayaklarınıza doğru uzatın. Bu harekette yaklaşık olarak 30 ya da 40 saniye süresince kalın ve hareketi sonlandırın. Dinlenme ve beli rahatlatma hareketini düzenli olarak her gün 3 set şeklinde yapabilirsiniz. Bu hareketi her gün yaptığınız zaman, kısa bir süre içerisinde sırt kaslarınız güçlenir ve daha dik duruşa sahip olursunuz.
Basit sırt egzersizleri ile güçlü sonuçlar alabilirsiniz
Sırt egzersizini yapmak için ilk olarak sırt üstü bir şekilde egzersiz matına uzanın. Daha sonra sağ bacağınızı katlayın, ellerinizle bacağınızı tutun ve kendinize doğru çekin. Bu şekilde yaklaşık olarak 5 ya da 10 saniye boyunca durun. Bu süre sonunda diğer bacağınıza da aynı egzersizi yapın. Sırt egzersizini düzenli olarak her gün 3 set olacak şekilde uygulayın. Özellikle insan vücudunda yer alan lenf sistemine büyük oranda fayda sağlar. Aynı zamanda bu hareket bel ve sırt kaslarını rahatlatır.
Tüm bu egzersizler genellikle uygulanan yöntemlerdir. Eğer egzersizleri yapmanıza engel olacak fiziksel bir rahatsızlığınız varsa uygulamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Ayrıca HisApp uygulamamızı indirerek egzersiz videolarımızı izleyebilir, hayatınıza spor katabilirsiniz.
WELLNESS EĞİTMENLİĞİ
METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR?
EGZERSİZ ve BEYİN
SOĞUK HAVADA SPOR YAPMAK
DİK DURUŞ İÇİN EGZERSİZ ÖNERİLERİ
KAHVE ve SPOR
ŞEHİRDE BİSİKLET
KOŞU ÖNERİLERİ
SPOR ve MÜZİK İLİŞKİSİ
BEBEK CİMNASTİĞİ
KENTLEŞME SÜRECİ İÇERİSİNDE HERKES İÇİN SPOR ALANLARI
OBEZİTE NEDİR?
WELLNESS NEDİR?
NEDEN YOGA YAPMALIYIM?
GEBELİKTE NEDEN EGZERSİZ VE SPOR YAPMALIYIZ?
BEL SAĞLIĞIMI NASIL KORURUM?
En Çok Okunanlar
-
1.
WELLNESS NEDİR?
153,323 Görüntülenme -
2.
WELLNESS
148,166 Görüntülenme -
3.
YOGA
98,022 Görüntülenme -
4.
BEBEK CİMNASTİĞİ
97,082 Görüntülenme -
5.
E DEVLET ÜZERİNDEN KURS BAŞVURU NASIL YAPILIR
70,321 Görüntülenme